Egy újabb hétvége, egy újabb sütemény... Most egy francia eredetű süteményt készítettem el, neve Clafoutis(ejtsd klafuti). Az sütemény Franciaország, Limousin tartományából ered. Az eredeti recept meggyel készül, de szinte bármilyen, akár szezoni gyümölccsel is elkészíthető. A clafoutis egy tejeslepény, tudnunk kell, hogy melegen nehezen szeletelhető; langyosan a legjobb fogyasztani és szinte bármivel fogyasztható, legyen az lekvár, porcukor, fagyi vagy valamilyen édes/savanyú öntet.
![]() |
Franciaország Limousin tartománya (forrás: Wikipedia) |
A feltüntetett hozzávalók egy 40cm x 30cm x 4cm tepsihez szükségesek, ha megfelezzük az adagot akkor piteformába való mennyiséget kapunk. Jelen receptben, meggy helyett szőlőt használtam fel.
Hozzávalók:
6 tojás
16 dkg cukor
30 dkg liszt
500 ml tejszín
500 ml tej
3 vaniliás cukor (vagy 2 vanilia rúd - akinek van)
gyümölcs, ízlés szerint (700 g szőlőt használtam fel)
A hozzávalókon annyit módosítottam, hogy a lisztből csak 27 dkg tettem, mert utánaolvasva azt láttam, hogy van olyan clafoutis recepet amelyben csak 5dkg liszt található hasonló mennyiségü tej kíséretében. A cukorból sem tettem bele az összeset, mindössze 12 dkg-ot és 8 darab édesítő tablettát, de ezt mindenki ízlése szerint változtathatja. A tészta nem lett sem édes, sem pedig savanyú, aki nem szereti a túlzottan cukros süteményeket annak megfelel ez a cukormennyiség.
16 dkg cukor
30 dkg liszt
500 ml tejszín
500 ml tej
3 vaniliás cukor (vagy 2 vanilia rúd - akinek van)
gyümölcs, ízlés szerint (700 g szőlőt használtam fel)
A hozzávalókon annyit módosítottam, hogy a lisztből csak 27 dkg tettem, mert utánaolvasva azt láttam, hogy van olyan clafoutis recepet amelyben csak 5dkg liszt található hasonló mennyiségü tej kíséretében. A cukorból sem tettem bele az összeset, mindössze 12 dkg-ot és 8 darab édesítő tablettát, de ezt mindenki ízlése szerint változtathatja. A tészta nem lett sem édes, sem pedig savanyú, aki nem szereti a túlzottan cukros süteményeket annak megfelel ez a cukormennyiség.
Hozzávalók |
Nézzük hogyan készült...
Első lépésként a sütőt beállítottam 180°C-ra, hogy melegedjen.
Ezután hozzákezdtem a tészta kikavarásához, a liszthez hozzátettem a cukrot, az édesítőket és a tojásokat.
Liszt, cukor, édesítők és tojás |
Ezt kezdtem fakanállal összedolgozni, míg csomómentes tésztát nem kaptam.
Símul a tészta |
Amikor a tészta elérte a csomómentes állapotot, akkor kezdtem hozzáadni a tejszínt és a tejet.
Tejszín és Tej hozzáadása a tésztához |
A tej és a tejszín hozzáadása után egy kicsit átdolgoztam robotgéppel is, de ez ténylag csak pár perc, akár ki is hagyható művelet.
A tészta, sütésre várva |
A tészta állagától ne ijedjetek meg, olyan lesz mint egy hígabb palacsintatészta, a lényeg a sütésen van, ott kell résen lenni, ha az sikerül akkor nyertünk.
A szőlőt megmostam, leszemeltem és papírszalvétával felitattam róla a fölösleges nedvességet. A tepsit alaposan kivajaztam és kiliszteztem, nem csak az alját hanem a tepsi oldalát is. Ezután beledobáltam a szőlőszemeket.
A szőlő várja a tésztafürdőt :) |
Arra gondolva, hogy kevesebb lisztet tettem a tésztához, mint amennyit a recept írt és látva, hogy a gyümölcs is lédus, a tepsiben lévő szőlőre 2-3 evőkanál buzadarát szórtam, remélve, ha sütés során a szőlő levet enged, akkor ez majd felszívja.
Süllyednek a szőlőszemek |
Miután az egész masszát a tepsibe mertem, a szőlők felemelkedtek a folyékony massza tetejére, ettől ne ijedjetek meg, sülés során szépen lesüllyednek majd.
Sütésre várnak a tésztában úszó szőlőszigetek... |
A sütés, az egész clafoutis lényege. Mint írtam a sütőt 180°C-ra melegítettem elő. A tésztát 45-55 percig kell sütni és nem nyitogtatni a sütő ajtaját. Amikor betettem a sütőbe a tészta híg volt, sülése nagyon hasonlít a palacsintáéra, látható, ahogyan a tepsi szélénél lévő részek készülnek el először, itt a tészta megemlekedik és barnulni kezd, aztán ahogyan telik az idő, ez fokozatosan terjed a tepsi közepe felé. Ez volt a leghosszabb ideig sült sütemény amit készítettem, kicsit aggódtam, hogy milyen lesz. Amikor a sütőből kivesszük kicsit összeesik, de ez nem jelent gondot, ennek ilyennek kell lennie.
Clafoutis - sütés után |
Honnan tudtam, mikor van megsülve?...egyszerű, a klasszikus fogvájó próbával, beleszúrtam a fogvájót, ha nem ragadt rá a tészta, azt jelentette, hogy készen van, megsült. Miután a sütőből kivettem kb fél órát hűlni hagytam, majd ezután szeleteltem.
Mint írtam, lehet fogyasztani magában, így is nagyon ízletes:
Szőlős Clafoutis |
...vagy egy kis extrát hozzáadva még tovább fokozható az ízvilága, nekem ez utóbbi jobban ízlett.
Clafoutis meggy röszterrel |
Nagyszerü finomság, nem ígényel nagy szakértelmet, csak türelmet és némi odafigyelést a sütés során.
Remélem hagytál nekünk belőle holnapra:DDD
VálaszTörlés