A mai napon, a reggeli kávé közben felvetődött, hogy milyen régen nem készítettünk már itthon süteményt. Mivel szeretek sütni-főzni, gondoltam hogy valamelyik receptes könyvből kiprobálhatnánk valami újat. Elő is kaptuk a könyveket, végezetűl a választásunk a Házi Krémesre esett. A receptet Tóthné Pánya Marianna receptes könyvéből néztük ki.
Hozzávalók(a könyvből):
Tészta:
65 dkg leveles tészta
Krém:
1 liter tej
6 db tojás
6 evőkanál kristálycukor
6 púpozott evőkanál liszt
1 csomag vaniliás cukor
Tetejére:
4 evőkanál porcukor
Az összetevőkön egy kicsit módosítottam, a krémes tetejére csokimáz kerül majd a porcukor helyett, 6 evőkanál cukor helyett 7 került a krémbe, illetve még 1 csomag vaniliás cukor(tehát összesen 2). Leveles tésztából 2x400g-os csomagot vásároltam, a többlet tésztának a terméke lett néhány sajtos ropogtatnivaló, de erről a bejegyzés végén olvashattok.
A kezdet...
Kimértem a cukrot, lisztet, tojást és a tejet :)
Hozzávalók |
Következett a a leveles tészta sütése. A boltban szándékosan nem fagyasztott leveles tésztát vásároltam, hogy ne kelljen arra várni amíg az kiolvad.
A tészta el(ő)készítése...
Tészta nyújtás előtt beállítottam a sütőt 200°C, legyen ideje bemelegedni.
A tésztát egy szilikon, szuper-hordozható és könnyen tisztítható "nyújtótáblán" nyújtottam. Első alkalom volt, hogy ilyet használtam de nekem sokkal jobban tetszik mint a hagyományos tábla. Ami mellette szól az, hogy sokkal könnyebben tisztán tartható, illetve be van jelölve 5x5cm négyzetekre, ez segít az amatőröknek(mint amilyen én is vagyok), hogy tepsi méretre nyújtsa a tésztát.
Leveles tészta méretre nyújtása |
A nyújtás után a tésztát a tepsi hátára helyeztem. A tepsit előzőleg ajánlott egy kis margarinnal vagy vajjal lekenni (én ezt az első lap sütésekor nem tettem meg így picit odaragadt, mondtam h amatőr vagyok :D ). A tésztát egy villával megszurkáljuk, hogy a benne keletkezett levegő távozni tudjon.
Tészta a tepsi hátán |
Az első lapot 200°C sütöttem 10 percíg, de majdnem megégett, a másodiknál már óvatosabb voltam, így azt 180°C 14 percig sütöttem. A sütést mindenki maga kitapasztalja, mivel most csináltam ezt a sütit először folyamatosan a sütőt bámultam nehogy odaégessem a tésztát.
Megsült leveles tészta |
A két megsült lap közul a szebbiket előre felkockáztam, ez kerül majd a krémre. Ha a felső lap előre fel van kockázva az könyebbé teszi a sütemény szeletelését.
Leveles tészta - süti teteje felkockázva |
A krém elkészítése...
Szétválasztottam a 6 tojás fehérjét a sárgájától.
A krém előkészítése |
A tojásfehérjéhez a kimért cukor egy részét hozzáadtam és kemény habbá vertem. A hab akkor megfelelő keménységű amikor a tálból kiemelt habverőröl a hab azon megáll és nem pottyan vissza a tálba.
A tojás fehérje kevés cukorral habbá verve |
Miután befejeztem a habverést következett a krém többi része. Odatettem az 1 liter tejből 8 decit melegedni egy edénybe. Egy másik edénybe (amelyben később készre főzzük a krémet) elkevertem a 6 tojás sárgáját, a maradék cukrot, a vanilia cukrot illetve a lisztet 2 deci tejjel.
A liszt, 6 tojás sárgája, cukor és vanilia cukor összekeverve 2 deci tejjel |
A felmelegedett tejet lassan hozzáadtam az előkészített krémalaphoz és főzni kezdtem. Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellet egészen addig amíg puding állagú nem lett (ez kb. 10-15 perc a felfőzéstől számítva), ekkor hozzáadtam a keménnyé vert habot és jól összedolgoztam, ezután még 2-3 perc alatt készre főztem.
A krém |
A receptes könyv szerint forrón kell a krémet a leveles tészta lapra helyezni, de én ezzel vártam pár percet. Ahogyan hülni kezdett a krém egyre sűrűbb lett. A krémet a tésztára borítottam és egyenletesen eloszlattam rajta.
Krém-ezés :) |
A krém hozzáadása után a kockára vágott felső lap ráhelyezése következett, olyan érzés volt mintha egy puzlle-t raknék ki...
A tetőszerkezet felépítése |
A (majdnem) kész süti így nézett ki:
A (majdnem) kész sütemény |
A finálé...
A tészta tetejére porcukor helyett csokimázat raktam. Ennek két oka is van, az első hogy nem szeretem a porcukrot, a másik, hogy túlságosan pucér a tészta valami díszítés nélkül. A csokimáz kézenfekvő volt és az ízvilága is passzol a krémeséhez, gondoljunk csak a francia krémesre...
Egy 200g-os tortabevonó csoki felét összetőrtem, majd egy kevés margarinnal, gőz fölött megolvasztottam.
Tortabevonó csoki és margarin olvasztása |
A margarin miatt a csoki kicsit összekapódott de pár kanál tej teljesen kisimította. A forró csokimázt rácsorgattam a krémesre és egyenletesen eloszlattam.
A krémes csokimáz után |
A végtermék :)
Ismeritek azt a mondást, hogy egy kép többet mond ezer szónál?
Házi krémes csokimázzal |
Leveles-sajtos ropogtatnivaló a megmaradt leveles tésztából
Abból a többlet tésztából amely megmaradt a tészta tepsire szabása után egy kis sajtos ropogtatnivalót készítettem. A megmaradt tésztát összegyurtam és kinyújtottam, majd tészta szaggató formákkal kiszagattam és Trapista sajttal megszórtam majd kisütottem.
Nyújtás |
Szaggatás |
Tepsibe helyezés és sajtszórás |
Kész a leveles-sajtos ropogtatnivaló |
Finom lett,mert megkóstoltuk :Dd
VálaszTörlés