Házi Krémes

A mai napon, a reggeli kávé közben felvetődött, hogy milyen régen nem készítettünk már itthon süteményt. Mivel szeretek sütni-főzni, gondoltam hogy valamelyik receptes könyvből kiprobálhatnánk valami újat. Elő is kaptuk a könyveket, végezetűl a választásunk a Házi Krémesre esett. A receptet Tóthné Pánya Marianna receptes könyvéből néztük ki.

Hozzávalók(a könyvből):


Tészta:

65 dkg leveles tészta

Krém:

1 liter tej
6 db tojás
6 evőkanál kristálycukor
6 púpozott evőkanál liszt
1 csomag vaniliás cukor

Tetejére:

4 evőkanál porcukor


Az összetevőkön egy kicsit módosítottam, a krémes tetejére csokimáz kerül majd a porcukor helyett,  6 evőkanál cukor helyett 7 került a krémbe, illetve még 1 csomag vaniliás cukor(tehát összesen 2). Leveles tésztából 2x400g-os csomagot vásároltam, a többlet tésztának a terméke lett néhány sajtos ropogtatnivaló, de erről a bejegyzés végén olvashattok.

A kezdet...


Kimértem a cukrot, lisztet, tojást és a tejet :) 

Hozzávalók
Hozzávalók

Következett a a leveles tészta sütése. A boltban szándékosan nem fagyasztott leveles tésztát vásároltam, hogy ne kelljen arra várni amíg az kiolvad. 

A tészta el(ő)készítése...


Tészta nyújtás előtt beállítottam a sütőt 200°C, legyen ideje bemelegedni.
A tésztát egy szilikon, szuper-hordozható és könnyen tisztítható "nyújtótáblán" nyújtottam. Első alkalom volt, hogy ilyet használtam de nekem sokkal jobban tetszik mint a hagyományos tábla. Ami mellette szól az, hogy sokkal könnyebben tisztán tartható, illetve be van jelölve 5x5cm négyzetekre, ez segít az amatőröknek(mint amilyen én is vagyok), hogy tepsi méretre nyújtsa a tésztát.

Leveles tészta nyújtása
Leveles tészta méretre nyújtása

A nyújtás után a tésztát a tepsi hátára helyeztem. A tepsit előzőleg ajánlott egy kis margarinnal vagy vajjal lekenni (én ezt az első lap sütésekor nem tettem meg így picit odaragadt, mondtam h amatőr vagyok :D ). A tésztát egy villával megszurkáljuk, hogy a benne keletkezett levegő távozni tudjon.


Tészta a tepsi hátán
Tészta a tepsi hátán

Az első lapot 200°C sütöttem 10 percíg, de majdnem megégett, a másodiknál már óvatosabb voltam, így azt 180°C 14 percig sütöttem. A sütést mindenki maga kitapasztalja, mivel most csináltam ezt a sütit először folyamatosan a sütőt bámultam nehogy odaégessem a tésztát.


Megsült leveles tészta
Megsült leveles tészta


A két megsült lap közul a szebbiket előre felkockáztam, ez kerül majd a krémre. Ha a felső lap előre fel van kockázva az könyebbé teszi a sütemény szeletelését. 


Leveles tészta - süti teteje felkockázva
Leveles tészta - süti teteje felkockázva


A krém elkészítése...


Szétválasztottam a 6 tojás fehérjét a sárgájától.


A krém előkészítése
A krém előkészítése

A tojásfehérjéhez a kimért cukor egy részét hozzáadtam és kemény habbá vertem. A hab akkor megfelelő keménységű amikor a tálból kiemelt habverőröl a hab azon megáll és nem pottyan vissza a tálba.

A tojás fehérje kevés cukorral habbá verve
A tojás fehérje kevés cukorral habbá verve

Miután befejeztem a habverést következett a krém többi része. Odatettem az 1 liter tejből 8 decit melegedni egy edénybe. Egy másik edénybe (amelyben később készre főzzük a krémet) elkevertem a 6 tojás sárgáját, a maradék cukrot, a vanilia cukrot illetve a lisztet 2 deci tejjel.

A liszt, 6 tojás sárgája, cukor és vanilia cukor összekeverve 2 deci tejjel
A liszt, 6 tojás sárgája, cukor és vanilia cukor összekeverve 2 deci tejjel

A felmelegedett tejet lassan hozzáadtam az előkészített krémalaphoz és főzni kezdtem. Lassú tűzön folyamatos kevergetés mellet egészen addig amíg puding állagú nem lett (ez kb. 10-15 perc a felfőzéstől számítva), ekkor hozzáadtam a keménnyé vert habot és jól összedolgoztam, ezután még 2-3 perc alatt készre főztem.

A krém
A krém

A receptes könyv szerint forrón kell a krémet a leveles tészta lapra helyezni, de én ezzel vártam pár percet. Ahogyan hülni kezdett a krém egyre sűrűbb lett. A krémet a tésztára borítottam és egyenletesen eloszlattam rajta.

Krém-ezés :)
Krém-ezés :)

A krém hozzáadása után a kockára vágott felső lap ráhelyezése következett, olyan érzés volt mintha egy puzlle-t raknék ki...

A tetőszerkezet felépítése
A tetőszerkezet felépítése

A (majdnem) kész süti így nézett ki:

A (majdnem) kész sütemény
A (majdnem) kész sütemény

A finálé...


A tészta tetejére porcukor helyett csokimázat raktam. Ennek két oka is van, az első hogy nem szeretem a porcukrot, a másik, hogy túlságosan pucér a tészta valami díszítés nélkül. A csokimáz kézenfekvő volt és az ízvilága is passzol a krémeséhez, gondoljunk csak a francia krémesre...

Egy 200g-os tortabevonó csoki felét összetőrtem, majd egy kevés margarinnal, gőz fölött megolvasztottam. 


Tortabevonó csoki és margarin olvasztása
Tortabevonó csoki és margarin olvasztása

A margarin miatt a csoki kicsit összekapódott de pár kanál tej teljesen kisimította. A forró csokimázt rácsorgattam a krémesre és egyenletesen eloszlattam.


A krémes csokimáz után
A krémes csokimáz után


A végtermék :)


Ismeritek azt a mondást, hogy egy kép többet mond ezer szónál?


Házi krémes csokimázzal
Házi krémes csokimázzal



Leveles-sajtos ropogtatnivaló a megmaradt leveles tésztából

Abból a többlet tésztából amely megmaradt a tészta tepsire szabása után egy kis sajtos ropogtatnivalót készítettem. A megmaradt tésztát összegyurtam és kinyújtottam, majd tészta szaggató formákkal kiszagattam és Trapista sajttal megszórtam majd kisütottem.

Maradék leveles tészta nyújtása
Nyújtás


Maradék leveles tészta szaggatása
Szaggatás

Tepsibe helyezés és sajtszórás
Tepsibe helyezés és sajtszórás

Kész a leveles-sajtos ropogtatnivaló
Kész a leveles-sajtos ropogtatnivaló


1 megjegyzés: